سنسور فشار چیست؟

سنسور فشاردر واقع به ترانسمیترهای فشار اطلاق میشوند.کاربرد سنسور فشار در صنعت(سنسور فشار صنعتی) و تاسیسات بسیار زیاد می باشد. این سنسورها برای سنجش فشار مواد مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. از جمله میتوان به سنسور فشار هوا،سنسور فشار آب،سنسور فشار روغن، سنسور فشار گاز و سنسور فشار هوای ورودی و به طور کلی سنسور فشار سیالات و سنسور فشار مایعات اشاره کرد. کاربرد سنسور فشار تنها به سنجش فشار سیالات محدود نمی شود و از ترانسمیتر های فشار جهت سنجش ارتفاع سطح سیال نیز استفاده میشود.از ترانسدیوسر فشار با رنج پایین (معمولا در حد میلی بار) برای منظور سطح سنجی استفاده میشود.

سنسور فشار انواع مختلفی دارد که بسته به نوع مکانیزم عملکرد و رنج سنجش آنها میباشد از جمله : سنسور فشار نسبی، سنسور فشار مطلق، سنسور فشار وکیوم(خلا)، سنسور فشار دیافراگمی، سنسور فشار دیفرانسیلی(ترانسمیتر اختلاف فشاری).

خروجی سنسور فشار دیجیتال غالبا به صورت آنالوگ می باشد. (سنسور فشار آنالوگ).این خروجی یا به صورت جریانی (4 تا 20 میلی آمپر) یا به صورت ولتاژی (0 تا 10 ولت) میباشد.

سنسور فشار بی دی BD ساخت کشور آلمان می باشد. این سنسور در مدلهای گیج، وکیوم ودیافراگمی عرضه میگردد.رنج فشاری این ترانسمیتر فشار از 50mbar تا 600bar میباشد و دارای خروجی آنالوگ جریانی (4 تا 20 میلی آمپر) و یا جریانی(0 تا 10 ولت) می باشد.

در اغلب موارد از سنسور فشار برای اندازه‌گیری فشار مایعات و گازها استفاده می‌شود. عموما سنسورهای فشار کاربرد گسترده‌ای در صنعت دارند. نام‌های دیگر سنسور فشار، ترانسمیتر (ترنسمیتر) فشار، پرشر ترنسدیوسر، حسگر و مبدل فشار است. زیرا فشار را به یک سیگنال الکتریکی تبدیل می‌کند.

برای انتخاب یک سنسور فشار به نکات زیر دقت کنید:

1- نوع سنسور فشار- مطلق ، نسبی، وکیوم، دیافراگمی و …

2- رنج سنجش فشار

3-خروجی سنسور

کاربرد های  ترانسمیتر های فشار به شرح زیر میباشد:

۱اندازه گیری فشار:
این کاربرد، در مواردی از جمله تجهیزات هواشناسی، هواپیما، اتومبیل و سایر وسایلی که در آن‌ها فشار کارایی دارد استفاده می شود که منظور همان کاربرد مستقیم ترانسمیتر های فشار است.

۲اندازه گیری ارتفاع از سطح دریا:
کاربرد آن در موشک،هواپیما، بالن‌های هواشناسی، ماهواره و غیره است. در همه این موارد از رابطه بین تغییرات فشار با ارتفاع نسبت به سطح دریا استفاده میشود.

۳اندازه گیری جریان:
جریان را می توان به وسیله اثر ونتوری و رابطه آن با فشار، اندازه گرفت. در یک تیوب ونتوری اختلاف فشار بین دو بخش (ضمن داشتن دهانه ای با قطرهای متفاوت) اندازه گرفته می شود. این اختلاف فشار، رابطه مستقیم با سرعت جریانی که  از تیوب می گذرد دارد. چون که این اختلاف فشار نسبتاً کوچک است ترانسمیترفشار  که دارای بازه کم به کار برده میشود.

۴اندازه گیری ارتفاع / عمق:
می توان برای اندازه گیری ارتفاع سطح مایع ازترانسمیتر فشار استفاده نمود.عمدتا از این تکنیک برای اندازه گرفتن موقعیت جسم غوطه ور در آب ( مثل زیر دریایی ها، غواص‌ها) و یا ارتفاع سطح مایع درون یک مخزن (مانند مایع داخل برج آب) استفاده می شود. در اکثر کاربردهای عملی، سطح مایع با فشار متناسب است.

۵آزمایش نشتی:
با اندازه گرفتن افت فشار می توانیم  نشتی سیستم را محاسبه کنیم. روش‌های معمول برای این کار، دو روش  میباشند:

۱- مقایسه کردن فشار سیستم با فشار سیستمی که نشتی مشخصی دارد و استفاده کردن از این اختلاف فشار .
۲- اندازه گرفتن فشار و کنترل تغییرات آن در طول یک بازه زمانی