سنسور PH

نام سنسور pH از مخفف Potential of Hydrogen برگرفته شده است که به عنوان ابزاری برای اندازه گیری قدرت هیدروژن یا برای اندازه گیری اسیدیته یک سیال به کار گرفته می شود. در حقیقت این ابزار به صورت تخصصی برای سنجش میزان هیدروژن موجود در یک محیط استفاده می شود که نتیجه نهایی با استفاده از یک مبدل تبدیل به داده های الکترونیکی شده و در قالب داده هایی بین ۰ تا ۱۴ گزارش می شود. از آنجایی که میزان اسیدیته و قلیائیت در یک محیط در انجام واکنش های مختلف و شرایط فرآیند نقش مهم و تعیین کننده ای دارد، سنسور پی هاش می تواند مهمترین ابزار در کنترل شرایط اولیه محیط باشد. سنسور pH به صورت دستگاه یا ابزاری دارای دو الکترود است. یک الکترود آن دارای غشای نیمه تراوا بوده که اجازه عبور هیدروژن را میدهد. الکترود دیگر به عنوان الکترود شاهد بوده که تغییرات الکترود اولیه نسبت به آن سنجیده می شود. زمانی که یون هیدروژن با بار مثبت به فضای داخلی الکترود نفوذ می کند، نسبت به الکترود شاهد تفاوت الکتریکی به وجود می آید که منجر به ایجاد یک جریان ضعیف می شود. جریان بدست آمده توسط مبدل دستگاه تبدیل به داده هایی بین ۰ تا ۱۴ می شود. نتیجه این فعل و انفعالات به صورت یک داده بوده که توسط نمایشگر دستگاه به شما نشان داده می شود. سنسور pH ممکن است یک دستگاه پیشرفته با الکترود های فوق‌العاده حساس باشد که طبیعتا برای حوزه های صنعتی و پالایشگاهی بسیار مهم است. اما در برخی موارد ممکن است از یک حسگر معمولی هم استفاده شود که اندازه آن کوچک تر بوده و در آزمایشگاه مدارس و دانشگاه ها استفاده می شود

دلیل کاربرد pH سنج

اندازه گیری میزان اسیدیته و قلیاییت در واکنش های شیمیایی و در واکنش های زیستی یک موضوع بدیهی است که طبیعتاً اهمیت آنها را نشان می دهد. در بسیاری از واکنش های شیمیایی و حتی پالایشگاهی، میزان یون هیدروژن می تواند انجام پذیر بودن یا ناپذیر بودن واکنش های مختلف را نشان دهد. اما جالب است بدانید که اسیدی بودن محیط بدن انسان می‌تواند باعث پوکی استخوان و پوسیده شدن دندان ها شود. متابولیسم بدن نیاز به محیط خنثی و قلیایی دارد و بیشتر آبزیان تنها در pH در بین ۵ تا ۹ زنده می مانند.

این نشان می دهد مشخص کردن دقیق pH تا چه اندازه می تواند حیاتی باشد. روش های سنتی شامل استفاده از کاغذ تورنسل یا لیتموس، استفاده از محلول فنول فتالئین و محلول متیل اورانژ می شوند که به عنوان روش های کیفی شناخته می شوند. این در حالی است که به کارگیری سنسور pH ما را به داده های دقیق در حد چند صدم و چند هزارم می رساند که طبیعتاً نتیجه محاسبات ما را به دقت بسیار بالایی می رساند. بنابراین استفاده از یک حسگر پی اچ هم روی کیفیت کار نهایی تاثیر گذار است و هم می تواند به سرعت اندازه گیری اسیدیته و قلیاییت محیط را بالاتر ببرد.